+36 70 881 3399 info@g1fitness.hu
A térd, a csípő és az ágyéki gerincszakasz prevenciójának egyik első lépése a farizmok aktiválása: a farizom aktiváló gyakorlatokat minden edzés elején csinálni kell.

Miért fontos a farizmok aktiválása?

Az ágyéki gerincszakasz, a csípő és a térdízület szoros, összefüggő egységet alkot az ízületek, az izomláncok, a fascia és a keringés síkján is, stabilizációjukban elsődleges szerepet játszik a kis-, középső-ill. nagy farizom. ( Gluteus minimus, medius ill. maximus ) A három szegmens izomláncainak agonista és antagonista tagjai között alapvetően egyensúlytalanság áll fönn, amit az ülő életmód, a stressz még inkább fokoz: az elülső lánc izmai még inkább megrövidülnek, a hátsó lánc tagjai még inkább megnyúlnak ill. megváltozik az elülső és hátsó izomlánc tagjainak bekapcsolási sorrendje az egyes mozgásminták során. Ez leginkább a farizmok funkcióvesztését, megnyúlását érinti és együtt jár a farizmok nem megfelelő bekapcsolási sorrendjével és inaktivációjával.

A farizmok aktiválásának kulcspontjai

1. A bemelegítés egyik első lépése rögtön a farizmok aktiválása legyen
2. Figyelj a semleges medencepozícióra, a talp 3 pontjának egyenletes és a gerinc két oldalának 50-50%-os terhelésére, a megfelelő rekeszmunkára
3. Tartsd tónusban a has-far-és combizmokat, vond be a munkába az intim izmokat is
4. Aktiváld lehetőség szerint a farizmokat izoláltan és a két oldal farizmait integrálva is
5. Végezz farizom aktiválást mozgásmintákba ágyazva is

Milyen gyakorlatokkal aktiválhatod a farizmokat?

Farizom erősítő gépek, kardiogépek ( lépcsőzőgép, taposógép ), szabadgyakorlatok ( pl. Cook-féle csípőemelés, nyújtott lábas miniszalagos gyakorlat vagy nagy X gyakorlat)