+36 70 881 3399 info@g1fitness.hu

trx edzés

A TRX edzés egy olyan funkcionális mozgás forma, amelyben többsíkú mozgás végezhető, mely alaposan megmozgatja a testet, fejleszti az állóképességet, javítja a koordinációt, és stabilizálja a törzsizmokat. A TRX egy mozaikszó, melynek magyar jelentése teljes testtel végzett ellenállásos edzés, angolul Totalbody Resistance Exercise. Ezt a mozgásformát több, mint húsz éve fejlesztette ki egy Randy Hetrick nevű úr, aki a a haditengerészetnél szolgált, és az volt a célja, hogy bárhol is jár, minden komolyabb felszerelés nélkül tudja edzeni a testét. Ezekhez a gyakorlatokhoz kezdetben ejtőernyő hevedereket használt, és elterjedt a haditengerészetben. Mint minden más, az évek alatt ez is közkedvelt lett a civilek között is, és hatásosan alkalmazzák az élsportolók közül is sokan.

Mi a TRX edzés lényege?

Képzelj el egy hevedert, amelyet rögzítesz egy bordásfalhoz, vagy egy fali kampóhoz, a kapaszkodóba beakasztod a lábad vagy csak megfogod a kezeddel, és már kezdődhet is az edzés. Ezt a hevedert bárhová magaddal viheted, ha sokat utazol, akkor sem kell lemondanod az edzésről. Nincs szükség nagy és nehéz eszközökre, súlyzókra, gépekre, ennek a mozgásnak pont ez a lényege, az egyszerűségében van a titok. Amilyen egyszerű, olyan hatásos, már két-három hónap edzés után érezzük a jótékony változást. Ha Gödöllő területén élsz, vagy Mogyoród, Veresegyház környékén, akkor érdemes kipróbálnod ezt az edzés formát, mert ha megtetszik, akkor otthon is gyakorolhatod.

Mik a TRX edzés előnyei és kiknek ajánljuk?

Ebben a mozgásban az a jó, hogy viszonylag hamar, néhány hónap alatt látható az eredmény, ehhez persze fontos a rendszeresség és a megfelelő táplálkozás is. Annak is ideális választás, aki izmot akar növelni, de annak is, aki szálkásodni szeretne, vagy karcsúsodni. Rehabilitáció esetén is jó választás, javítja a tartást, megszünteti a gerincferdülés problémáját. Ez a mozgás forma erősíti az egész felsőtestet, ezen belül a gerinc melletti izmokat is. Ezért aki gerincsérvvel, derékfájással küzd, annak kifejezetten ajánljuk ezt az edzést. Ha azonban ilyen jellegű problémáid vannak, akkor mindenképp edző segítségével kezdj neki, és ne otthon próbálkozz vele, mert nagyobb baj is lehet belőle. A TRX edzés az egyszerűsége miatt a szabadságot jelenti, és mindenki maga határozhatja meg az edzés nehézségi fokát.

Mire érdemes odafigyelni TRX gyakorlatoknál?

Edzőink mindig nagy hangsúlyt fektetnek az izmok bemelegítésébe, valamint az edzés utáni nyújtásba, ezért annak, aki egyedül szeretne edzeni, szeretnénk felhívni erre a figyelmet. Nem szabad elbliccelni azt a pár percet, ami ezzel jár, mert ha nem melegíted be az izmaidat megfelelően, akkor az akár sérüléssel is járhat. Ha pedig az edzés után figyelmet szentelsz a nyújtásra, azzal növeled az edzés hatékonyságát, tónusosabbak lesznek az izmaid.
A felfüggesztés lehetővé teszi, hogy a függőlegestől eltérő szögben végezzük a gyakorlatokat. Ezt a szöget tetszés szerint változtathatjuk, attól függően, hogy milyen erős edzést szeretnénk. Bármilyen gyakorlatot is végzünk, a felsőtest, és főleg a hasizom folyamatosan dolgozik. Szinte észre sem veszed, és egyszer csak erős hasizmod lesz. A TRX edzés Gödöllő területén lévő fitnesz termünkben elérhető és kipróbálható. Ha más mozgás formát is kipróbálnál, akkor rendelkezésedre áll a köredzés, a cross fit edzés vagy a csoportos edzés. Ezen kívül még számos edzés formát kipróbálhatsz, ha nem vagy biztos abban, mit is szeretnél. Ajánlatos meghatározni, hogy mit szeretnél elérni, izmot akarsz növelni, az állóképességeden szeretnél javítani, vagy fittebb, karcsúbb akarsz lenni. Azzal, hogy elhatározod magad, bármit is választasz, már tettél valami jót az egészséged érdekében. De ha jelentős fogyás is szerepel a terveid között, akkor mindenképp figyelj oda a táplálkozásodra is. A TRX edzés nagyon sokat segít, de ha fölösleges kalóriákat viszel be, akkor csak később lesz észlelhető az eredmény. Ilyenkor a legtöbben feladják, mert rögtön akarnak lefogyni, izmosodni. A rendszeresség és a kitartás tőled függ, minden más a mi dolgunk, biztosítjuk számodra a legjobb edzőket, és sokfajta edzés program közt válogathatsz.