+36 70 881 3399 info@g1fitness.hu

Squash pályák

Aki inkább a játékos mozgást részesíti előnyben, annak rendelkezésére áll a squash pálya, mely Gödöllő területén lévő fitness termünkben elérhető. A squash egy igen intenzív mozgást igénylő labdajáték, amely hasonlít a teniszhez, de nem játékostársunknak ütjük a labdát, hanem a falnak. Egyedül is lehet játszani, de párosban talán izgalmasabb. Ez a játék, bár hasonlít a teniszhez, mégsem abból fejlesztették ki, hanem a rabok játszották a börtönfalnak ütve a labdát a tizenkilencedik században. Ezt akkoriban rackets-nek hívták, és az évek folyamán, ahogy változott, alakult, lett belőle squash. A név a puha labdára utal, amely angolul azt jelenti: szétlapít, plattyan, tottyan. Ezzel a labdával biztonságosabb a játék.

Hogyan épül fel a squash pálya?

Tévedés azt gondolni, hogy elég egy üres terem, és kinevezzük squasolásra alkalmas térnek. Ez a pálya úgy épült, hogy minden szempontból megfelel a szigorú elvárásoknak. A fallabda pályák leggyakrabban meghatározott számú és méretű fapanelből épülnek. A front fal egy különleges bevonatot kap, amely bírja a rengeteg labda ütését, a talapzat pedig olyan anyagból van, ami nem csúszik és kíméli az ízületeket. A pályának meghatározott méretei vannak, ez 9,75m hosszú és 6,4m széles területet jelent.

Hogyan játsszák a squasht?

A fallabdát általában ketten játsszák, és az a cél, hogy pontokat gyűjtsenek. Ezt úgy érhetik el, ha a másik játékos hibázik. A világon mindenhol az amerikai pontozási rendszert alkalmazzák, és aki eléri a tizenegy pontot, az nyeri a játszmát. A játék lényege, hogy az ütővel úgy kell a squash pálya falának ütni a labdát, hogy az ne pattanjon le, és amikor visszapattan felénk, akkor csak egyszer érintheti a talajt. A végső győzelmet az éri el, aki három szettet tud nyerni.

Ennek az intenzív mozgásnak számos előnye van, felsorolunk néhányat a teljesség igénye nélkül:

• Javítja a koncentrációs képességet
• Fejleszti a koordinációt
• Javítja az egyensúlyérzéket
• Élénkíti a vérkeringést
• Minden testrészt alaposan megmozgat
• Növeli az állóképességet
• Sok kalóriától tudunk megszabadulni

Amire a játék folyamán oda kell figyelni, az a folyadékbevitel, hiszen az edzés alatt jelentős a folyadék veszteség, amit pótolni kell. Amire még nagy hangsúlyt kell fektetni, az a bemelegítés és nyújtás. Ezt soha ne spórold le, mert ha bemelegítés nélkül akarsz a squash pálya királya lenni, az sérülésekkel járhat.

A jó labda tulajdonságai

A squah labda gumiból készül, belül üreges és gázzal töltik meg. Alapvetően ez minden labdára jellemző, de ha jobban megfigyeljük, a labdán észrevehetünk pöttyöket. Ez azt jelzi, hogy mennyire haladó vagy kezdő labdára van szükséged.

• Egy kék pöttyös labda – kezdő játékosoknak
• Egy piros pötty – középhaladóknak
• Egy sárga pötty – haladóknak
• Két sárga pötty – versenylabda

A labdák között mindössze annyi a különbség, hogy különböző mennyiségű gázt töltenek beléjük, ezzel a labdák sebességét képesek befolyásolni.
Profi squash pálya érhető el Gödöllő területén, de várjuk a Mogyoród, Veresegyház környékén lakókat is.
Ha szereted a játékos, de intenzív mozgást, motivál a verseny, mert nyerni akarsz, ha ki akarod hívni valamelyik barátodat, akiben szintén ott a versenyszellem, akkor a fallabda a te játékod.

Néhány szó az ütő kiválasztásáról

Az ütő a játék nagyon fontos kelléke, igen nagy választékban kapható. Milyen a jó squash ütő? Lehetőleg minél könnyebb legyen, és jó helyen legyen a súlypontja. A súly nagyon meghatározó, 13dkg és 21dkg között van a súlya, és minél könnyebb, annál jobban lehet irányítani a labdát. Az ütő formája is többféle lehet és befolyásolhatja játékunkat, a csepp alakú ütők a legnépszerűbbek, melyekkel pontosabban és erősebben tudunk ütni.
Már csak egy megfelelő cipőt kell választanunk, amely stabilan tartja a lábakat és nem csúszik, és irány a squash pálya!
Nem kell félned attól, hogy nem vagy tisztában a szabályokkal, csak kezdj bele és élvezd a játékot. Nemcsak pályát, de ütőt is tudunk biztosítani.